Constantin Dîlgoci și dosarul returnărilor ilegale de TVA

101469maxim

Trimis în judecată în august 2006 (dosarul 655/63/2006), alături de Tiberiu Oncică, Tatiana Nica, Marcella Patricia Chirea (fostă Şearpe) şi Diana Dorinela Borceanu pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup criminal organizat (două restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj în valoare de peste 660.000 de lei.). În 4 martie 2009 inculpaţii au fost condamnaţi: primii 4 inculpaţi la câte 10 ani de închisoare, iar Diana Dorinela Borceanu a fost achitată.

Dîlgoci a fost considerat de procurori „creierul“ afacerilor prin care s-a obținut returnarea ilegală de TVA

Update:

Din decembrie 2009 și până în septembrie 2010, dosarul a stat la Curtea Constituțională, unde s-a judecat o excepție de neconstituționalitate ridicată de inculpatul Dîlgoci. Cererea a fost respinsă de judecători în iunie 2010, apoi dosarul s-a întors la Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 29 septembrie.
Instanța a dat o hotărâre abia pe 16 noiembrie 2012, după mai multe amânări cerute de avocații inculpaților, care s-au îmbolnăvit pe rând.

Magistrații Curții de Apel Craiova s-au pronunțat pe 16 noiembrie 2012. Dîlgoci a fost condamnat tot la zece ani de puşcărie, iar de data acesta instanța a dispus condamnarea la cinci ani de puşcărie a Dorinelei Borceanu. Ceilalți trei inculpați au primit pedepse între șase și opt ani de închisoare cu executare. Tatiana Nica a fost condamnată la opt ani, Chirea la șapte ani, iar Oncică a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare.

SC TERMOMIN SA a achitat o parte din prejudiciul de 666.060 de lei, astfel că judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât ca inculpații să mai achite diferența de 132.553 de lei.

A urmat recursul, dosarul fiind înregistrat la Curtea Supremă pe 6 septembrie 2013, iar vineri, 19 septembrie 2014 Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că faptele pentru care au fost trimiși în judecată cei cinci inculpați s-au prescris, așa că judecătorii au dispus încetarea procesului penal față de aceștia.
Hotărârea Înaltei Curți este definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *