Fraţii Mihăilescu

186785maximNicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană au fost trimişi în judecată în anul 2006. Acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.(prejudiciu estimate 20 milioane lei).

Update:

Iniţial, pe 28 iulie 2006, dosarul cu numărul 26508/3/2006 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, instanţă care, la începutul lunii decembrie, a constatat că nu are competenţe teritoriale pentru a-i judeca pe cei şase inculpaţi şi a trimis dosarul la Tribunalul Dolj. A fost înregistrat cu numărul 26508/3/2006*, iar abia în octombrie 2012, la aproape şase ani de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, judecătorii doljeni s-au pronunţat.


Fraţii Mihăilescu au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare pentru infracţiunile comise, Dan Stoica – la şase ani, Vasile David – la trei ani, iar Stela Băeţică – la doi ani. Faţă de Cristina Coţofană s-a dispus încetarea procesului penal. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în total 143.339.171.487 de lei vechi, plus penalităţi şi dobânzi. De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpaţilor încă din februarie 2006.
Nemulţumiţi de hotărârea instanţei, inculpaţii au atacat-o cu apel, iar pe 17 martie 2014 Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar.


Instanţa a admis apelurile formulate de cei cinci inculpaţi condamnaţi, a aplicat prevederile noului cod de procedură penală şi a hotărât să le reducă pedepsele. Fraţii Mihăilescu, Dan Stoica, Vasile David şi Stela Băeţică au fost achitaţi pentru infracţiunea de spălare de bani, dar şi pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În schimb, fraţii Mihăilescu, Dan Stoica şi Vasile David au fost condamnaţi pentru încălcarea prevederilor art. 36 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adăugată (determinarea, cu rea-credinţă, de către persoane impozabile a TVA de rambursat şi obţinerea nelegală, în acest fel, a unor sume de bani de la organele fiscale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu an la şapte ani.)
Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, Stoica – la doi ani, iar David – la un an, toatre pedepsele fiind cu executare. Stela Băeţică a fost achitată.

Judecătorii au mai dispus ca din pedepsele primite de fraţii Mihăilescu şi de Dan Stoica să se scadă perioada cât aceştia au fost arestaţi preventiv, de pe 20 februarie 2006 şi până pe 22 decembrie 2006.

Curtea de Apel Craiova a dispus ca fraţii Mihăilescu şi Vasile David, în solidar cu SC Extensiv Com SRL, să achite ANAF 17.586.293.706 de lei vechi, reprezentând TVA compensată, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi. Aceiaşi inculpaţi, în solidar însă cu SC Zahărul SA, trebuie să mai achite 23.544.475.626 de lei vechi, dar şi alte 10.788.107.300 lei vechi împreună cu SC Exterra Impex SRL Craiova.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, iar cei patru inculpaţi condamnaţi trebuie să execute pedepsele date de instanţă.

Update:

După pronunțarea sentinței, cei patru inculpați condamnați au formulat un recurs în casație la Curtea Supremă, instanță care va analiza solicitarea condamnaților pe 26 septembrie 2014.
Potrivit legii, hotărârile definitive sunt supuse casării numai în câteva cazuri, cum ar fi atunci când un inculpat a fost condamnat de o instanță inferioară celei competente, inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală ori instanța a aplicat o pedeapsă în alte limite decât cele prevăzute de lege. Instanţa poate respinge recursul în casaţie, menţinând hotărârea atacată, și admite, caz în care poate dispune achitarea inculpatului, încetarea procesului penal ori rejudecarea cauzei de către instanţa de apel sau de instanţa competentă.

Pe 26 septembrie 2014 recursul în casație formulat de cei patru inculpați va fi examinat în camera de consiliu de un judecător, iar în cazul în care magistratul constată că cererea îndeplineşte condiţiile prevăzute de Codul de Procedură Penală, dispune admiterea în principiu a cererii şi trimite cauza în vederea judecării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *