Ginecologul Radu Nicon, în arest pemtru luare de mită

Dr. Radu Nicon a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită

Dr. Radu Nicon a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită

Medicul Radu Nicon, de la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgență Craiova, a intrat în vizorul ofițerilor anticorupție în martie 2013. Asta după ce o elevă de 18 ani s-a plâns că doctorul i-a cerut suma de 500 de lei pentru o întrerupere de sarcină.
Potrivit anchetatorilor, pe 25 februarie 2013, o elevă de 18 ani s-a prezentat la Spitalul de Urgență Craiova pentru o întrerupere de sarcină.

Fata a fost îndrumată către dr. Nicon după un control făcut la un cabinet particular, unde fusese diagnosticată cu avort în curs. Eleva le-a povestit anchetatorilor că medicul i-a spus la intrarea în cabinet că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei și că va face intervenția abia după ce va primi banii. Pentru că eleva nu avea banii ceruți, cei doi au ajuns la înțelegerea ca pacienta să-și amaneteze bijuteriile pentru a face rost de bani.

Bijuteriile au fost băgate într-un plic și puse în fișetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi să le amaneteze și să facă rost de banii ceruți drept șpagă.

Ulterior, eleva s-a dus la medic și i-a dat 400 de lei, iar pentru diferența de 100 de lei i-a lăsat un cercel din aur, urmând ca a doua zi să-l ducă la o casă de amanet. Potrivit procurorilor, abia după ce a primit banii și cercelul din aur, în jurul orei 23.00, dr. Nicon i-a efectuat pacientei operația de întrerupere a sarcinii.

Pe 26 februarie, eleva s-a dus la dr. Nicon pentru un control, ocazie cu care l-a înregistrat când îi cerea restul de 100 de lei. Ulterior, fata s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj și a depus o plângere împotriva ginecologului și înregistrarea făcută cu telefonul mobil.

Ca urmare, medicul a fost arestat preventiv pe 18 martie, iar o lună mai târziu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Inculpatul și-a recunoscut faptele, pentru a avea parte de o pedeapsă mai mică, iar pe 20 iunie anul acesta, a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare cu executare. Din pedeapsa primită, instanța a scăzut perioada cât dr. Nicon a stat în arest, de pe 18 martie 2013 și până pe 8 mai 2013.

La sfârșitul lunii noiembrie, după ce a executat cinci luni din pedeapsă, la care se adaugă cele aproape două luni de arest preventiv, comisia pentru liberare condiţionată a propus eliberarea din penitenciar a deținutului Radu Nicon. La începutul lunii decembrie 2014, Judecătoria Craiova a respins propunerea și a fixat termen pentru reînnoirea propunerii după 1 aprilie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *