Ion Fotescu

192805maxim

FOTESCU ION, REZA POURMAND, SULTAN HUSEIN TABIT, SCĂLUS MILKO RADIVOI, GHEORGHE GELU, GHEORGHE ANGHEL, GEORGESCU GEORGE, GHETU AUREL şi ABDOL KALEGH GHUNI BAUI au fost trimişi în judecată în februarie 2006 în dosarul nr. 5565/3/2006 privind restituiri ilegale de TVA în valoare de aproximativ 7 milioane de lei. Capete de acuzare: constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, evaziune fiscală, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals sau favorizarea infractorului. Pe 8 februarie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe fraţii Gheorghe. Ion Fotescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ca şi Scăluş şi Georgescu. Reza a primit doi ani cu suspendare, Tabit – un an, Kalegh – un an, Nasser – şase luni, iar Gheţu, un an de închisoare. Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost deja atacată cu apel de către inculpaţi, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Update:

Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de inculpaţi, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca magistraţii de la Tribunal să-i judece din nou pe cei zece inculpaţi. Dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti în august, anul trecut, iar magistraţii bucureşteni s-au pronunţat a doua oară marţi, 13 mai.
Instanţa a reţinut că majoritatea infracţiunilor de care au fost acuzaţi s-au prescris şi i-a condamnat pentru spălare de bani, evaziune fiscală ori complicitate la evaziune fiscală.
De data aceasta, omul de faceri Ion Fotescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Anghel Gheorghe a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Alţi şapte inculpaţi au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare, iar Gelu Gheorghe a fost achitat. Hotărârea de marţi a magistraţilor bucureşteni nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpaţi şi procurori.

Dacă în hotărârea de pe 1 februarie 2011 Tribunalul Bucureşti a dispus ca Fotescu, Scăluş şi George Georgescu să achite statului suma de 6.786.959 de lei, de data aceasta, aceeaşi instanţă a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă a ANAF.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *