Maria Lili Schutz, lista problemelor cu justiția

82277maxim

Dosarul nr. 5813/111/2007, în care femeie de afaceri Maria Schutz este judecată pentru înşelăciune alături de Mihai Ciobanu, Corneliu Popa și Ion Dascălu pentru fraudarea SC Orser Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, se află pe rolul Tribunalului Bihor din decembrie 2007.

Potrivit procurorilor DNA, Maria Schutz a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte CA şi director general al ADS Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul aceleiaşi instituţii. Procurorii anticorupţie susţin că Schutz nu dispunea de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate. Afacerista a raportat unele date şi investiţii fictive, aducând firmele în stare de insolvenţă, spune DNA.

Update:

După cinci ani şi cinci luni de la trimiterea în judecată a Mariei Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, magistraţii Tribunalului Bihor au hotărât să o condamne la 12 ani de închisoare pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste cinci milioane de euro.

În 27 mai 2013 Maria (Lili) Schutz, cunoscută drept „regina serelor“ a fost condamnată la 12 ani de închisoare, Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, a primit doi ani de închisoare, Corneliu Popa, fost preşedinte CA şi director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, zece ani de puşcărie, Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte al aceleiaşi instituţii, tot zece ani de închisoare. Acestea sunt pedepsele în 27 mai 2013 de judecătorii Tribunalului Bihor în dosarul fraudării SC Orser Oradea şi Sere Codlea SA Braşov.

De asemenea, toţi inculpaţii au fost obligaţi să achite către ADS sumele de 3.100.882 de dolari, 6.667.069 de lei şi 1.330.760 de euro. Separat, Lili Schutz şi cele două firme ale sale prin care a comis infracţiunile – Worldser Ţuglui şi AGRO 2001 Ţuglui – au trebuit să achite ANAF 14.803.588 de lei, iar SC Electrocentrale ORADEA SA suma de 3.457.510 lei. Tot de la Lili Schutz, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Braşov a primit drept despăgubiri suma de 2.317.904 lei. De asemenea, inculpata Lili Schutz a trebuit să plătească împreună cu Dascălu către ANAF suma de 19.496.979 de lei.

Update:

Maria Schutz  are din nou probleme cu justiția. De data acesta este acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC IZAMAR SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. 

Potrivit procurorilor anticorupție, Maria Schutz este acuzată de instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, dar și de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *